Slipp skador på vattenledningar med frostskydd.

Frostskydd

Har du problem med frusna rör vilket medför skador på vattenledningar? Då har vi lösningen för dig! Somatherms frostskydd används med fördel för att motverka frysskador på exempelvis vattenledningar. Genom att använda värmekabel för utomhusbruk, så får du ett aktivt skydd mot frost som håller en jämn temperatur vilket gör att dina rör inte fryser.

Produkter

Frostskyddskabel

Frostskydd

Frostskyddskabel 10W

Frostskyddskabel som motverkar frysning av vattenledningar. Självbegränsande värmekabel som styrs med hjälp av en termostat.

frostskydd stickpropp

Frostskyddskabel med stickpropp

Frostskyddskabel med stickpropp är en värmekabel med förmonterad stickpropp vilket gör installationen snabb och smidig.

Termostater

frostvakt

Frostskyddstermostat

Termostat till frostskyddskabel som kan installeras i fuktiga utrymmen.
Temperatur: -15 till +95 °C

Frostvakt termostat

Frostskyddstermostat DIN

Termostat till frostskyddskabel som installeras i DIN-skena.
Temperatur: -15 till +95 °C

frostvakt funktion

Hur fungerar en frostvakt?

En frostvakts primära funktion är att förhindra att det bildas isbildning i främst vattenledningar. Det vill säga för att undvika frysskador främst under vintertid.

Frostvakten (eller frostskyddet) kan se ut på lite olika vis och finnas i olika utföranden. Den enklaste varianten består av en självbegränsande kabel som du lätt ansluter med stickpropp i ett jordat vägguttag. En självbegränsande kabel innebär att den anpassar sin effekt efter omgivningstemperaturen.

En annan variant är att du använder dig av en frostskyddskabel på rulle som du sedan kan koppla till en termostat. Genom den kan du sedan effektivt reglera temperaturen på värmekabeln.

Användningsområden värmekabel

Frostskyddet används oftast i utrymmen där det är svårt att bibehålla värmen för exempelvis vattenledningar och kan därför med fördel användas i exempelvis sommarstugor, garage, stall, bruk, växthus, husvagnar samt båtar. Produkten lämpar sig på vattenrör för såväl inom- som utomhus.

Frostskydd fördelar

  • Kan användas på- och i rör såväl inomhus, utomhus och i mark.
  • Undvik rörbyten och oförutsedda kostnader.
  • Undvik isbildning inuti- och utanpå rör.
  • Lätt att installera
  • Kan med fördel användas i exempelvis sommarstugor, garage, källare, stall, växthus, husvagn och båtar.

Frostskydd vattenledning

Hur gör jag för att frostskydda en vattenledning? Har du rör eller ledningar utomhus eller rör som av någon annan anledning inte skyddas mot kyla, så är det viktigt att du skyddar dem mot frost. Det kan exempelvis vara rör som är dragna i väggen på den kalla sidan av isoleringen. När dessa ledningar inte skyddas mot kyla, så finns det risk att de fryser. Det vill säga att det är sen när det blir varmare klimat och rören tinar upp som läckan visar sig. För att undvika detta problem, så kan du med fördel installera en frostvakt som hindrar vattenledningen från att frysa.

Installera frostskyddskabel

Det första du bör göra när du ska installera frostskyddskabel är att kontrollera att du har en jordfelsbrytare installerad. Som du säkert redan vet, så ska installation av jordfelsbrytare göras av en auktoriserat fackman. När du har att göra med el och vatten, så måste du vara säker på att allt görs rätt och enligt tillverkarens anvisningar.

Räcker det inte med att röret är isolerat?

Har du exempelvis ett isolerat rör som du har grävt ner, så kommer isoleringen ändå inte ge tillräckligt med värme och röret kommer med största sannolikhet att frysa. Det vill säga om du inte har grävt ner ledningen på frostfritt djup. Vad som defineras som frostfritt djup har att göra med var i landet du bor. Bor du exempelvis långt upp i norr, så är frostsäkert djup 2,4 meter och bor du längst ner i söder, så hamnar du istället på 1,2 meter.

Värmekabel inuti- eller utanpå rörledning

Ska du installera din värmekabel inuti- eller utanpå rörledningen? Detta beror givetvis på dina förutsättningar. Har du befintliga rörledningar som du redan har grävt ner, så blir arbetet med att lägga kabel runt röret genast mer omfattande. Därför kan du istället med fördel skjuta in en självreglerande värmekabel in i röret. Innan du gör detta så skall röret förses med en vattentät mässinggenomförning. Röret ska även vara isolerat minst 30mm eller vara nergrävt minst 50cm i marken.

Har du mer lättåtkomliga rör, rör som kan grävas upp eller nya rör som ska installeras på ett ställe där det finns risk för frost så kan du använda en värmekabel för utanpåliggande montage. Du snurrar då upptiningskabeln runt röret hela vägen där du vill hålla ledningen frostfri.

Värmekabel löpmeter

Vår frostskyddskabel på rulle beställer du på löpmeter. Maxlängden för utvändig förläggning av värmekabel är 100 meter och för invändig förläggning 60 meter. Med det sagt så kan du självklart beställa färdiga kablar med stickpropp.

Hjälp att installera värmekabel

Behöver du hjälp med din installation? Tveka inte att kontakta vår kundservice eller kontakta oss direkt genom e post info@somathermhd.se eller telefon 0570-727740.

Är du på jakt efter produkter för betong? Välj då vår betonghärdningskabel istället.
Visa produkter för betonghärdning.