Vad kostar golvvärme el?

Här samlar vi de vanligaste frågorna om elektrisk golvvärme.
Hittar du inte det du söker? Kontakta oss!

Vanliga frågor om golvvärme el

Här hittar du vanligt förekommande frågor som vad golvvärme kostar och när man kan sätta på den.

Golvvärme pris

Vad kostar golvvärme? Kort sagt så varierar priset för golvvärme kraftigt beroende på dina förutsättningar. Det har att göra med exempelvis storlek på golvytan och val av hantverkare. Lika viktigt är det att tänka på själva användandet, det vill säga själva driftkostnaden av golvvärmen. För att åstadkomma en energieffektiv uppvärmning så krävs det att underarbetet med exempelvis isolering är väl utfört.

När allt kommer omkring så har det stor betydelse om du har tänkt att använda golvvärmen som huvudsaklig värmekälla eller endast använda den som tilläggsvärme.

Golvvärme temperatur

Vilken temperatur har golvvärme? Den rekommenderade maxtemperaturen för golvvärme under trägolv är +27 C enligt golvbranschens riktlinjer. Däremot så behöver du oftast inte värma upp golvet till mer än +22-23 C för att få en behaglig värme och ett bra inomhusklimat. Det vill säga att i och med att golvet är varmt och att värmen stiger, så upplevs rummet som varmare än vad det egentligen är. På så sätt kan du även sänka dina driftkostnader.

Installera golvvärme

Hur installerar man golvvärme el? När det kommer till att köpa golvvärme som privatperson, så kan du ofta göra detta hos en vanlig återförsäljare. En liknande uppfattning är att du också kan göra själva installationen själv vilket inte är sant. Installationen av golvvärme måste i sin tur göras av en behörig elektriker enligt elsäkerhetsverket.

Läs mer om att installera elektrisk golvvärme på sidan golvvärme el.
Läs mer om att installera golvvärme i badrum på artikeln golvvärme badrum.

Hur fungerar golvvärme

Hur fungerar elektrisk golvvärme? På samma sätt som ett element är funktionen för elektrisk golvvärme att hålla golvet varmt och på så sätt värma upp rummet. När det gäller den tekniska biten så är funktionen som så att man kopplar spänning över ett motstånd som i sin tur ger ström. Följaktligen bildar de tillsammans en effekt som avges i form av värme.

Vad kostar golvvärme i badrum

I badrum har man ofta ett golv gjort av klinker eller sten vilket brukar vara den bästa energilösningen. Det har att göra med att exempelvis klinker har en hög termisk konduktivitet. Det vill säga att golven överför värme snabbt och kan hålla värme länge. Följaktligen så har det att göra med hur bra du har isolerat golvet samt om du har tänkt att ha golvvärmen som primär uppvärmningskälla i ditt badrum.

Slutligen så kan du läsa mer i artikeln golvvärme i badrum!

Hur mycket bygger golvvärme

Elektrisk golvvärme bygger lite olika beroende på vilken värmekabel du väljer. Om du exempelvis väljer vår golvvärmekabel Soma EKI, så bygger den endast 4 mm vilket gör att den blir lätt att installera. Å andra sidan så tillkommer även golvmaterial och isolering vilket är bra att tänka på om du vill behålla trösklar samt kunna öppna befintliga dörrar.

Golvvärme el kostnad

Vad kostar golvvärme el? Priset för elektrisk golvvärme varierar kraftigt. Det vill säga att det beror till stor del på vad just du har för förutsättningar i rummet som golvvärmen ska installeras. Det beror exempelvis på storleken på golvytan och val av hantverkare. Lika viktigt är det att tänka på hur du använder golvvärmen, det vill säga själva driftkostnaden. För att åstadkomma en energieffektiv uppvärmning så krävs det att underarbetet med exempelvis isolering är väl utfört.

När allt kommer omkring så har det stor betydelse om du har tänkt att använda golvvärmen som huvudsaklig värmekälla eller endast använda den som tilläggsvärme.

Lägga golvvärme el

För att få installera eller som man ofta säger lägga golvvärme el så krävs det att du är en behörig elinstallatör enligt regler från Elsäkerhetsverket. Till att börja med så bör du se till att grundarbetet är riktigt gjort. Det vill säga att du ska isolera golvet ordentligt för att inte få en energiförlust som gör att du ”eldar åt kråkorna”. Följaktligen så måste du räkna ut vilken längd samt vilken effekt värmekabeln ska ha innan du börjar. Läs mer om att installera golvvärme badrum här.

El golvvärme på spånskiva

Kan jag lägga golvvärme el på spånskiva? Ja, det går att utmärkt att lägga elektrisk golvvärme på spånskiva, men det är viktigt att du följer tillverkarens anvisningar samt de branschregler som gäller. När du installerar elektrisk golvvärme så använder du dig av en tunn golvvärmekabel som du fäster med golvspackel på spånskivan.

Kontakta oss för mer information!

Hur länge håller golvvärme el

Hållbarheten för elektrisk golvvärme varierar och beroende på vilken du frågar, så kan du få helt olika svar. En förklaring till detta är ofta bristande kunskap vid installation eller val av material. Därför är det extra viktigt att det blir rätt från början och att installationen utförs av en behörig elinstallatör. När det gäller vår golvvärmekabel Soma EKI, så lämnar vi en garanti på hela 20år när du uppfyller våra garantivillkor.

Läs mer om våra garantivillkor för golvvärme här!

När kan man sätta på golvvärmen

Hur länge ska du vänta innan du sätter på golvvärmen efter installation? Efter en nyinstallation av elektrisk golvvärme ska du vänta i minst 30 dagar innan du startar den. En förklaring till detta är att om du kör värme i ditt golv för tidigt efter installation, så finns det risk att spacklet och plattorna kan spricka.

Övriga frågor

Här hittar du övriga frågor och svar.

Var kan jag köpa era produkter

Våra golvvärmeprodukter kan du köpa direkt genom din elektriker eller genom någon av våra återförsäljare.
Företag kan handla våra produkter direkt via el- eller vvsgrossister.

Garanti

20-års garanti på golvvärmekabel

Har du köpt någon av våra golvvärmeprodukter? Det vill säga att om du har köpt något av våra paket med värmekabel i så kan du registrera dig för att ta del av vår utökade garanti för golvvärmekabel. Det vill säga att om du registrerar dig så får du hela 20-års garanti på din värmekabel istället för 10! Du kan läsa vidare om våra garantivillkor här!