Byta elpatron handdukstork och andra vanliga frågor och svar!

Hittar du inte det du söker? Kontakta oss!

Vanliga frågor om handdukstorkar

Här hittar du vanligt förekommande frågor som byta elpatron handdukstork och svar på dessa.
OBS! För att få utföra arbete på en fast installation måste man vara behörig fackman!

Byta elpatron handdukstork

Kan jag byta elpatron i handdukstork själv? Vi rekommenderar inte att du byter elpatronen själv i din handdukstork. För att få utföra arbete på en fast installation måste man vara behörig elektriker. Om elpatronen har gått sönder är det troligtvis någon som har hänt vid installation. En annan orsak till att elpatronen går sönder kan vara att din handdukstork är gammal. Ett test man kan göra (om man är elektriker) är att mäta motståndet i patronen. Man mäter då mellan fas och nolla för att fastställa att patronen är hel. Får man ett värde så kan man räkna ut om effekten stämmer överens med effekten angiven på patronen. Då tar man 52 900 / värdet = effekt. Visar det ett oändligt motstånd är elpatronen trasig och behöver bytas. Läs mer om våra handdukstorkar här.

byta elpatron handdukstork

Handdukstork med termostat

Vad är en termostat för en handdukstork? En termostat är en reglerteknisk apparat som ska hålla en så konstant temperatur som möjligt. De enklare elektriska termostaterna består av en bimetallfjäder som fungerar som strömbrytare genom att den böjer sig olika vid olika temperaturer. I en elektrisk handdukstork förväxlar många ofta ordet termostat med en elektrisk styrning i form av exempelvis en dimmer. Elpatroner i våra ST-modeller har en inbyggd termostat som bryter när värmen blir för hög. Läs mer om våra styrningar till handdukstorkar här.

Handdukstork till VVC

Får man koppla en handdukstork på VVC? Nej, man får inte koppla en handdukstork på vvc är det korta svaret.

  • VVC (varmvattencirkulation) leder varmvatten till tappvattenkranar (exempelvis kranen i ett badrum) runt om i fastigheten som hela tiden måste cirkulera för att undvika bakteriespridning. Kopplar man in en handdukstork här ges det då möjlighet till att man kan strypa cirkulationen med radiatorventilen. Då finns det en stor risk för bakterietillväxt.
    Det är inte godkänt att koppla en handdukstork här!
  • Vattenburet värmesystem, Radiatorkrets är ett slutet system där vattnet inte syresätts, till skillnad mot VVC kretsen.
    Det är godkänt att koppla en vattenburen handdukstork här!

Handdukstork utan jord

Om handdukstorken inte har någon jordanslutning är det antagligen en dubbelisolerad handdukstork, vilket innebär att man inte har någon jordanslutning. Du kan leta efter symbolen för dubbelisolering (som vi visar här under texten) för att se om handdukstorken är dubbelisolerad. Hittar du inte denna symbol, så kan produkten vara felinstallerad. Om du är osäker bör du kontakta en elektriker. Våra modeller handdukstork Kinna EL och handdukstork Sulvik EL är dubbelisolerade.

symbol för dubbelisolering

Handdukstork utan elpatron

Använda en handdukstork utan elpatron? De elektriska modeller som levereras med elpatron kan man oftast inte göra om till vattenburna eller tvärtom. Vi har dock några modeller som det fungerar att göra detta på. Man måste då komplettera med olika reservdelar. Kontakta oss då i förstahand så kollar vi om det är möjligt eller om det är bättre att beställa en ny handdukstork. Vi har även handdukstorkar utan elpatron som istället drivs med värmekabel (elslinga). Läs mer om våra handdukstorkar här.

Handdukstork utan strömbrytare

Kan man ha en handdukstork utan strömbrytare? Inkoppling av en handdukstork skall ske med separat strömbrytare. (allpolig, 2-polig) (7.12.2, 22.2) i enlighet med nationella bestämmelser. Alla Somatherm Heating & Dryings handdukstorkar har inbyggd allpolig, 2-polig brytare och behöver inte monteras separat!

Handdukstork istället för element

Du kan byta ditt element mot en handdukstork och använda handdukstorken som uppvärmning i ditt badrum förutsatt att din radiator är kopplat på det vattenburna värmesystemet (ej VVC). Om du har ett elektriskt element så kan du också byta det mot en handdukstork om du har rätt förutsättningar för din uppvärmning. Läs mer om Handdukstork som element här.

Koppla handdukstork till golvvärme

Kan man koppla vattenburen handdukstork till golvvärme? Nej. Problemet är att golvvärmen inte tål lika temperatur som radiatorerna gör. Du kommer då få en handdukstork med för låg temperatur. Koppla istället på handdukstorken innan golvvärmeshunten. Då får du samma temperatur som finns i radiatorerna.

Handdukstork för varm

Handdukstorken är för varm. Det kan finnas flera orsakar till att handdukstorken upplevs som att den är ”för varm”. Oftast är detta ingen fara då maxtemperaturen ligger mellan 45–63 °C. En orsak till att handdukstorken upplevs som för varm kan vara att du har en hög rumstemperatur i badrummet och har precis lastat på handdukar. Om du tror att det kan vara något som är fel på din handdukstork så är du välkommen att ringa oss för rådgivning 0570–727740.

Handdukstorkar för vatten

Vattenburna handdukstorkar för radiatorsystemet är både effektivt och energismart. Vattenanslutning kopplas på det befintliga radiatorsystemet (ej vvc). Läs mer om vattenburna handdukstorkar här. Om du istället vill vara ännu mer energismart så kan du välja en av våra kombinerade handdukstorkar med el & vatten. Då får du fördelen att kunna hålla fukt borta även sommartid när övrig värme är frånslagen vilket minskar risken för kondens och fuktskador. Läs mer om kombinerade handdukstorkar här.

Handdukstork jordfelsbrytare

Behöver man jordfelsbrytare till handdukstorkar? Ja, i ett badrum måste alla uttag vara anslutet till en jordfelsbrytare och detta gäller såklart även handdukstorken. Om du har en väldigt gammal handdukstork och jordfelsbrytaren löser ut så kan det vara din elpatron som har gått sönder. Kolla under byta elpatron handdukstork för att läsa mer.

Handdukstork med kontakt

Vi kan erbjuda våra handdukstorkar med stickpropp för utanpåliggande montering. Har du redan en handdukstork från oss som du vill använda med stickpropp för utanpåliggande montage är detta möjligt. Det finns ett s.k. knockouthål i fästet där elen går in. Där ska man göra ett hål och använda en förskruvning. Våra nyare modeller med Olle-styrning levereras med både dolt- och utanpåliggande montage.

I styrningen (S/ST/RS/BC) finns det ett s.k. knockouthål. Detta får man borra upp. När man gjort detta, så sätter man en förskruvningen i benet (M16), som tätar ordentligt.

Utanpåliggande kabeldragning handdukstork 1Utanpåliggande kabeldragning handdukstork 2Utanpåliggande kabeldragning handdukstork 3

Du kan köpa förskruvning och sladdställ av oss och kan även få detta färdigmonterat vid leverans!

Handdukstork dold anslutning

Alla våra handdukstorkar levereras med dold anslutning för fast väggmontage. Vi kan även erbjuda våra handdukstorkar med stickpropp för utanpåliggande montering. Har du redan en handdukstork idag som du vill använda med stickpropp för utanpåliggande montage är detta möjligt. Det finns ett s.k. knockouthål i fästet där elen går in. Där ska man göra ett hål och använda en förskruvning. Våra nyare modeller med Olle-styrning levereras med både dolt- och utanpåliggande montage.

Handdukstork nära dusch

Får man placera en handdukstork nära dusch? Vi rekommenderar att du placerar handdukstorken i zon 2. Kontakta din elektriker för mer information om var du får placera den när du har en dusch. Se alltid till att följa starkströmsföreskrifterna från elsäkerhetsverket för att hålla din uppdaterad om vad som gäller just nu. Våra handdukstorkar får inte placeras upp och ner.

Handdukstork ovanför badkar

Får man placera en handdukstork ovanför badkar? Vi rekommenderar att du kontaktar leverantören för anvisningar. Våra handdukstorkar får inte placeras upp och ner. Ring oss på 0570–727740 eller e-posta oss på info@somathermhd.se för mer information. Klicka här för mer kontaktuppgifter.

Handdukstork el eller elpatron

Våra elektriska handdukstorkar levereras med elpatron eller med värmekabel. Har du en tork med elpatron, så kommer den fylld med vätska. Elpatronen värmer upp vätskan, som sedan cirkulerar och ger en jämn värme. Har du en tork med värmekabel så värmer den upp handdukstorken. Läs mer om våra handdukstorkar här.

Handdukstork fungerar inte

Detta är så såklart riktigt tråkigt, men vi hjälper dig självklart med problemet!
Hittar du inte svaret på felet på denna sida, så kan du reklamera produkten till oss förutsatt att produkten är under 10-år (5-år om den är köpt före 2020-07-01)!

Gäller handdukstorkar köpta efter 2020-07-01. Vid eventuellt fabrikationsfel som uppstår på Somatherm Heating & Dryings handdukstork inom 10 år från inköpsdatum åtgärdar vi detta. Förutsättning för denna garanti är, att apparaten är installerad, monterad och används efter föreskriven anvisning. 10-års garanti gäller för ram. För elektroniken gäller 5 år. Garantin gäller inte för eventuella skador vid felaktig behandling, montering eller vid indirekta skador. Reparation, som utföres utan vårt medgivande under garantitiden, ersätts inte av oss.

Reklamera produkten till support@somathermhd.se

Försök att ange följande:

Företagsnamn
Namn
Var och när produkten är köpt
Var produkten finns
Felorsak

Önskad åtgärd.

TIPS: Har du kollat fliken Byta elpatron handdukstork?

Smala handdukstorkar och handdukstorkar för små handdukar

Vi har ett stort sortiment av handdukstorkar och såklart även små varianter som du kan använda där du har ont om utrymme. Om du vill kunna sortera våra produkter efter storlek så rekommenderar vi att ni kollar in vårt verktyg Torkväljaren. Där kan ni enkelt sortera på bredd, höjd och effekt. Vill du kolla in några varianter nu, så kolla in handdukstork solvik ls-600, handdukstork taserud cmb-46 eller handdukstork haga ls-300 som är en smal handdukstork med flera ribbor.

Övriga frågor

Här hittar du övriga frågor och svar.

Var kan jag köpa era produkter

Våra handdukstorkar kan du köpa direkt genom din elektriker eller genom någon av våra återförsäljare.
Företag kan handla våra produkter direkt via el- eller vvsgrossister.
Reservdelar till handdukstorkar kan du köpa genom att klicka här!
Läs mer om var du kan köpa handdukstorkar här!

Garanti

10-års garanti på handdukstorkar

Gäller handdukstorkar köpta efter 2020-07-01. Vid eventuellt fabrikationsfel som uppstår på Somatherm Heating & Dryings handdukstork inom 10 år från inköpsdatum åtgärdar vi detta. Förutsättning för denna garanti är, att apparaten är installerad, monterad och används efter föreskriven anvisning. 10-års garanti gäller för ram. För elektroniken gäller 5 år. Garantin gäller inte för eventuella skador vid felaktig behandling, montering eller vid indirekta skador. Reparation, som utföres utan vårt medgivande under garantitiden, ersätts inte av oss.

5-års garanti på handtorkar

Vid eventuellt fabrikationsfel som uppstår på Somatherm Heating & Dryings handtork inom 5 år från inköpsdatum åtgärdar vi detta. Förutsättning för denna garanti är, att apparaten är installerad, monterad och används efter föreskriven anvisning. Garantin gäller inte för eventuella skador vid felaktig behandling, montering eller vid indirekta skador. Reparation, som utföres utan vårt medgivande under garantitiden, ersätts inte av oss.