Golvvärme badrum
När det gäller dagens byggstandard så installerar man nästan uteslutande golvvärme, speciellt i badrum och tvättstugor. Dessutom så blir det allt vanligare att man även låter installera värmekabel under övriga golvytor i bostaden.
Följaktligen så får du, genom att installera golvvärme en bättre koll på din energiförbrukning till skillnad mot vad du skulle ha haft, om du endast använt vanliga element.
Vem säger nej till den sköna känslan av att kunna gå runt på varma & sköna golv?
Innehåll
- Elektrisk golvvärme
1.1 Fördelar med golvvärme
1.2 Elektrisk golvvärme funktion - Installera golvvärme i badrum
2.1 Isolera underlag
2.2 Effekt på värmekabel - Välja badrumsgolv
3.1 Laminat, färdigparkett
3.2 Natursten
3.3 LVT (Vinyl)
3.4 Kakel & klinkergolv - Vilket golv är bäst för golvvärme i badrum
- Termostater
- Sammanfattning
Elektrisk golvvärme
Vad är elektrisk golvvärme? Kort sagt så används golvvärme el för att du ska få ett varmt & skönt golv och gå på. Utöver den främsta fördelen med varma golv, så slipper du tänkta på varifrån värmen kommer och får också den fördelen att du kan möblera fritt utan att behöva tänka på placering av element och fast inredning.
Följaktligen så finns det en rad fördelar med att använda värmekabel i golvet istället för element. Se exempel nedan:
Fördelar med golvvärme i badrum
- Minskad energiförbrukning
- Motverkar fuktskador
- Bättre inomhusklimat
- Sänkt lufttemperatur med samma komfort
- Behagligt
- Snabbtorkande golv
- Möblera fritt
Sist men inte minst, se till att underlaget för golvet är bra isolerat. En förklaring till detta är att om ditt golv är dåligt isolerat så kan du inte få samma fördelar som med ett bra isolerat golv. Det vill säga att med ett dåligt isolerat underlag så kommer det att (av naturliga skäl) krävas en hel del energi för att kunna värma upp rummet.
Elektrisk golvvärme funktion
Hur fungerar golvvärme el? Funktionen för eldriven golvvärme är att man kopplar elektrisk spänning över ett motstånd. Följaktligen ger resistansen i motståndet ström som tillsammans med spänningen ger en effekt. Vidare så avges effekten i form av värme och eftersom värmen stiger så kan du på detta vis samtidigt värma upp hela rummet.
Installera golvvärme i badrummet
Först och främst så vill vi nämna att installera golvvärme i våtrum är inget som du får göra som privatperson. Med andra ord så ska golvvärmen installeras av en behörig elinstallatör enligt regler från Elsäkerhetsverket.
Se till att isolera underlaget för golvet
Som tidigare nämnts i artikeln, så är det som i så många andra fall viktigt att grundarbetet blir rätt. Det vill säga att du behöver isolera underlaget för golvet enl. de regler som finns. Å andra sidan så ska exempelvis kabeln monteras så att den inte får kontakt med luft, värmeisolering eller annat material som inte leder värme eftersom det kan uppstå överhettning och i vissa fall brand. Med det sagt så ska den behöriga elektrikern som alltså utför arbetet ha full koll samt följa de direktiv som finns.
Notis: En bra tumregel är att isolera husgrunden med minst 250 millimeter samt att även se till att du byter ut dina gamla fönster mot nya med bra isolering för att undvika kallras i badrummet.
Räkna ut effekt på värmekabel
I ett våtrum eller närmare bestämt ett badrum krävs det en högre effekt än i exempelvis ett kök. Det vill säga att du behöver komma upp i en effekt som har en avtorkande värme. Närmare bestämt 100-120W per kvadratmeter för att din golvvärme ska fylla sin funktion till fullo. Som en följd av denna uträkning, så kan du även reda på vilken längd du behöver på din golvvärmekabel.
Följaktligen så kan du se räkneexempel för att kunna fastställa värmekabelns längd på sidan för golvvärmekabel.
Välja badrumsgolv
Klinker är ett perfekt val när du ska välja badrumsgolv
Eftersom du har- eller ska riva ut hela ditt slitna gamla badrum, så har du med all säkerhet legat vaken under småtimmarna, planerat och funderat ett tag på vilket golv du ska välja till ditt nya badrum. Oavsett vilket golv som du tycket blir snyggast i badrummet, så kan det vara bra om du känner till vilka för- och nackdelar de olika golven kan ha i ett badrum.
Laminat eller färdigparkett
Om vi börjar med laminat eller färdigparkett, så är detta alternativ allt som oftast ett dåligt val för badrummet då trä och vatten inte är särskilt bra kompisar. Med det sagt, så finns det idag lösningar till badrum och toaletter som exempelvis vattenbeständigt laminat.
Natursten
När det gäller ett av de mest slitstarka och vattentåliga golven närmare bestämt natursten, så får man vara beredd på att gräva en bit i plånboken. Det vill säga att nackdelen med detta alternativ är att det är ett av de dyrare golven på marknaden. Däremot så får du med natursten ett extremt slitstakt och vattentåligt golv, som går att få med flera olika utseenden.
LVT
Med hänsyn till den ekonomiska aspekten med att lägga golv, så finns det ett budgetalternativ, närmare bestämt LVT (Vinylgolv). Fördelen med vinylgolv är att det är kostnadseffektivt samt att golvet finns på rulle eller som plattor.
Klinker & kakel
Sist men inte minst kommer vi till det mest populära badrumsgolvet, det vill säga klinker. En förklaring till detta är att klinker är slitstarkt, klarar fläckar och tål vatten. Dessutom är det billigare än natursten samt finns i mängder med olika stilar, former och kulörer. Hit hör även att golvet kan göras så att det ser ut som andra material som exempelvis trä och sten.
Vilket golv är bäst för golvvärme i badrum?
Förhoppningsvis har du fått lite bättre förståelse för hur de olika golvtyperna lämpar sig i badrum. Vidare så vill du antagligen veta hur de fungerar tillsammans med golvvärme. Som nämnts ovan så fungerar klinker och natursten optimalt i badrum då de är både slitstarka och vattentåliga.
Klinker- och stengolv är det självklara valet för golvvärme i badrum. En förklaring till detta är att natursten- och klinkergolv har en hög termiskt konduktivitet, vilket innebär att golven överför värme snabbt och effektivt från golvvärmekablarna till golvytan. Dessutom så klarar materialet att hålla värmen längre vilket medför sänkt energiförbrukning.
Golvvärmetermostater
I samband med att du lägger in golvvärmen eller rättare sagt golvvärmekabeln i badrumsgolvet så kommer du att behöva en golvvärmetermostat. Kort sagt är en termostat för golvvärme en styrning som du kan reglera värmen i golvet med. Det vill säga att med termostaten så bestämmer du vilken effekt du ska belasta golvvärmesystemet med.
Det finns en rad olika varianter av golvvärmetermostater för värmegolv. Med andra ord så kan du få funktioner som exempelvis touchskärm, WiFi-anslutning, uppvärmningsscheman, flera språkval, semesterläge, energiförbrukning & energiövervakning etc.
Slutligen så kan du kolla in alla våra golvvärmetermostater under sidan golvvärme el.
Sammanfattning
I denna artikel har vi gått igenom om vad golvvärme är och vilka funktioner den har i ett badrum. Samtidigt så har vi också fördjupat oss i vilka olika golvmaterial som du kan lägga som värmegolv samt vad du ska tänka på i samband med badrumsrenovering. Slutligen så har du fått information om vem som får installera golvvärmen i din fastighet.
Sist men inte minst så får du gärna kontakta oss för mer information och hjälp kring val av golvvärme.
Vi har produkterna för ditt golvvärmesystem såsom värmekablar, termostater och mattor. Hit hör även att vi kan tillhandahålla färdiga golvvärmepaket med olika termostater och kabellängder. Slutligen så kan du hitta alla våra produkter för golvvärme el här!