Välj handtorkar för sparande och hållbarhet
I vår strävan efter hållbarhet och ekonomisk effektivitet finns det ofta små förändringar som kan göra stor skillnad. En sådan förändring är att byta ut pappershanddukar mot eldrivna handtorkar. Detta enkla byte kan inte bara spara företag och evenemangsarrangörer stora pengar, utan också minska negativ miljöpåverkan.
Varför välja handtorkar?
Pappershanddukar används i stora mängder varje dag, vilket bidrar till omfattande skogsavverkning och avfallsproduktion. Enligt Skogsindustrierna tillverkades 10,3 miljoner ton papper i Sverige år 2017, varav 363 000 ton var mjukpapper såsom pappershanddukar. För att tillverka ett ton pappershanddukar krävs 17 träd och 20 000 liter vatten, och produktionen släpper ut över 3 ton CO2-utsläpp i atmosfären. Till detta kommer resurser som krävs för att hantera avfallet – ett ton pappershanddukar kräver 12 kvadratmeter avfallsutrymme.
För att tillverka ett ton pappershanddukar krävs 17 träd och 20 000 liter vatten.
Exempel på potentiella besparingar
Låt oss se på några exempel där handtorkar kan ge betydande kostnadsbesparingar:
En hockeyarena kan spara 108 000 SEK per år genom att byta till handtork Soma Airforce!
Hockeyarena
Antal besökare per match: 7 057
Antal hemmamatcher per år: 26
Elpris: 3 kr/kWh
Pappershandduk: 0,2 kr per ark / (3 per person)
Besparing per år: 108 407 SEK
För en hockeyarena innebär ett byte från pappershanddukar till handtorkar en årlig besparing på över 108 000 kronor med Handtork Soma Airforce.
Nöjespark
Antal besökare per år: 3,1 miljoner
Elpris: 0,41 kr/kWh
Pappershandduk: 0,15 kr per ark (3 per person)
Besparing per år: 1 393 305 SEK
En nöjespark med 3,1 miljoner besökare per år skulle spara nästan 1,4 miljoner kronor årligen genom att byta till en Handtork Soma V-Fusion, jämfört med kostnaden för pappershanddukar.
Gör din egna uträkning här: Handtorkar förbrukning per event eller Handtorkar förbrukning CO2
Genom att byta till en energieffektiv handtork som exempelvis Soma Smartdri kan man också kraftigt minska koldioxidutsläpp. Nedan visas exempel på besparingar för en verksamhet med 100 användare per dag:
Ekonomisk besparing
Per månad: 896 SEK
Per år: 10 752 SEK
CO₂-besparing
Per månad: 50,26 kg
Per år: 603,17 kg
Uträkningen baseras på 2 pappershanddukar per användare med en kostnad på 0,15 SEK per ark. Kostnad per kWh (elpris): 2 SEK. Effekt handtork: 975 W (Medium Heat). Torktid per användning: 10 sekunder (vilket ger 2,70833 Wh per användning).
CO₂-besparingens motsvarighet
Denna årliga CO₂-besparing motsvarar ungefär:
- Tre flygresor från Stockholm till London
- Utsläppen från 0,35 års utsläpp från en ko
- 3141,5 km körning med en genomsnittlig bil
Med andra ord, förutom den ekonomiska vinsten, minskar också miljöpåverkan betydligt.
Miljöansvar och hållbarhet
Förutom de ekonomiska fördelarna erbjuder handtorkar en miljövänligare lösning. Koldioxidutsläppen från elförbrukningen hos handtorkar är avsevärt lägre jämfört med produktionen och hanteringen av pappershanddukar.
Exempel på hållbarhet: Handtorken Soma Smartdri har en kapslingsklass på IP24 och är skyddad mot vattenstänk, vilket gör den idealisk för offentliga toaletter med höga hygienkrav. Den kan dessutom justeras i effekt och ljudnivå för att anpassa sig till olika behov.
Om du fortfarande tvekar
Någon skeptiker kanske ifrågasätter kostnaden och miljöpåverkan av handtorkar. Visst, handtorkar kan ha en högre initial kostnad, men det är viktigt att förstå den långsiktiga ekonomiska vinsten. Genom att byta till handtorkar kan företag snabbt spara pengar på inköp av pappershanddukar, vilket ofta är en stor kostnad över tid. Dessutom minskar behovet av städning och underhåll. Ingen mer tömning av papperskorgar och mindre avfall att hantera innebär lägre driftskostnader och mer tid för personalen att fokusera på andra uppgifter.
Vad många inte inser är att även om tillverkning och drift av handtorkar innebär viss energi- och resursanvändning, så är de totala koldioxidutsläppen betydligt lägre jämfört med produktion och hantering av pappershanddukar. En energieffektiv handtork kan minska det totala koldioxidavtrycket, särskilt när den används i stor skala i offentliga miljöer.
Dessutom erbjuder handtorkar en hygienisk lösning. Genom att eliminera användningen av pappershanddukar minskas risken för bakterietillväxt och smittspridning. Detta kan leda till en renare och mer hälsosam miljö för både personal och besökare.
I en tid då hållbarhet och kostnadseffektivitet står i fokus är det dags att överväga den positiva påverkan av handtorkar. Att göra övergången kan resultera i en betydande besparing, både ekonomiskt och miljömässigt.
Sammanfattning
Genom att byta från pappershanddukar till handtorkar kan företag och organisationer göra en insats för både plånboken och miljön. Ett företag kan spara tiotusentals kronor varje år, samtidigt som det minskar sitt koldioxidavtryck och sitt bidrag till skogsavverkningen. Med tydliga exempel och verifierbara data kan verksamheter enkelt se de fördelar som ett byte medför. Vill ni förbättra era ekonomiska och miljömässiga resultat? Börja med att ta bort eller minimera behovet av era pappershanddukar!
Vill du veta hur mycket du kan spara? Räkna ut din elförbrukning för handdukstorkar och se hur mycket CO2 du kan minska.
Källor:
- Svenska Kraftnät och Energimyndigheten – Information om CO2-utsläpp per kWh i Sverige, som används för att beräkna miljöbesparingar vid användning av handtorkar.
- Myclimate.org – Organisation som tillhandahåller koldioxidberäkningar och klimatkompensation.
- FAO (Food and Agriculture Organization) – Data om CO2-utsläpp från kor per år.
- EPA (Environmental Protection Agency) – Information om CO2-utsläpp från bilar per kilometer och genomsnittlig energiförbrukning för hushåll.
- Beräkningarna för CO2-utsläpp från pappershanddukar baseras på genomsnittliga data från olika källor som undersökt miljöpåverkan av pappersprodukter.
Ansvarsfriskrivning:
Alla beräkningar och källor som används för att visa sparade träd är baserade på tillgängliga data och kan variera i noggrannhet och aktualitet. För att säkerställa exaktheten rekommenderas att du verifierar informationen och gör egna beräkningar enligt dina specifika behov och förutsättningar.